top of page

Despre muselina, cu dragoste (1)

Actualizată în: 21 nov. 2021

Partea 1 din 3, trecut si astazi


'Panza de muselina este ca aburul usor al zorilor'

- Yuan Cwang, Calator chinez în India

629 d.Hr.


Ce este muselina?


Muselina este printre cele mai fascinante si exotice tesaturi cunoscute. Candva tesuta manual din cea mai fina varietate de bumbac ce crestea exclusiv pe malurile unei mici parti a raului Brahmaputra - o tesatura aproape transparenta, matasoasa, ultra-usoara si delicata a luat nastere, recunoscuta apoi pentru textura sa in intreaga lume,

Se crede ca numele de muselina provine din faptul ca europenii considerau Irak ca tara de provenienta a acesteia. Mosul era/este orasul din nordul Irakului unde Marco Polo a documentat originea muselinei. De fapt, aici au descoperit-o europenii; se crede ca muselina isi are originea în Dhaka, Bengal (acum, Bangladesh).


Muselina apare frecvent în figurine din teracota înca din secolul al II-lea i.Hr. in situri arheologice din Bengalul de Vest.

Un mit spunea despre ea ca, asezata pe iarba in roua diminetii, panza parea invizibila, atat de fina si translucida era.


Cum se fabrica muselina?


Muselina timpurie era tesuta in totalitate manual, folosind fire extrem de delicate.

Tesatorii confectionau aceasta panza fina utilizand o metoda numita tehnica de batatura discontinua. Aceasta tehnica impunea tesatorului sa lucreze doua straturi de batatura - unul la fel de fin ca matasea paianjenului, pentru a tine panza laolalta si celalalt formand modelul. Fiecare motiv de tipar era lucrat individual, folosind betisoare fine de bambus pentru a impleti firele de model cu firele de urzeala.

In zilele noastre, procesul este aproape in intregime industrializat, in tesatorii moderne.


Rezultatul?

O tesatura foarte fina de bumbac ce permite aerului sa se deplaseze usor prin material, potrivita climatului cald si uscat al Asiei de Sud-Est, locul nasterii sale.



Stiati ca muselina obisnuia sa fie o tesatura la fel de apreciata ca matasea?

De-a lungul secolelor, multi calatori din Imperiul Roman, Grecia, Egipt si Anglia au facut referire la acest bumbac superior din Bengal in scrierile lor. In timpul stapanirii Mughal in India, musulmanii din Dhaka au primit patronatul regal si hainele confectionate din aceasta tesatura au fost un semn al regalitatii si nobilimii. Comerciantii portughezi, olandezi si englezi au importat aceste textile din India in mare parte din Europa. Tesaturile erau pretuite pentru calitatea lor si erau folosite pentru a realiza rochii la moda.


In zilele noastre…


Muselina este folosita in multe scopuri, unul singur este in lumina in aceasta postare.

Aproape oricine a devenit parinte afla ca muselina este regina tesaturilor pentru bebelusi si copii.

De la solutia discreta pentru alaptat in public sau pentru a infasa bebelusul, pana la metoda utila de a umbri interiorul caruciorului intr-o zi insorita, ori loc de stat pe burtica inca din primele luni de viata, articolele din muselina sunt printre cele mai cautate cumparaturi de catre parinti.


La ce se foloseste muselina?

Infasatul - un termen pe care fiecare nou parinte il invata aproape imediat. Infasarea bebelusului poate imita securitatea conferita de mediul intrauterin, pe care bebelusul o pastreaza in memorie.

Bebelusii pot fi uneori agitati - orice parinte doreste sa aiba solutii pentru a limita disconfortul micutului. Acestea includ alegerea unei paturici potrivite pentru infasat.


Care anume ar putea fi paturica potrivita? In zilele noastre sunt intr-o varietate ametitoare! Cel mai probabil alegerea se reduce la tipul de tesatura si fibra din care sunt confectionate. Multe materiale sunt poate aspre sau in parte sintetice, nepotrivite pentru pielea delicata a bebelusului.


Oh, dar nu este cazul delicatei museline! Bumbacul poate fi cultivat doat in camp nu in laborator, iar fibra de bumbac rezultata prin procesarea plantei ramane naturala.

Somnul - este esential pentru bebelusi, iar un mediu moale, temperat si asemanator celui in care a fost obisnuit timp de 9 luni poate ajuta bebelusul sa isi gaseasca ritmul de somn potrivit.


Muselina este un material textil natural si respirabil. Spre deosebire de alte materiale care pot capta caldura corporala a unui bebelus si opresc circulatia aerului, muselina este o tesatura extrem de moale si respirabila. Este tesuta aerat, permitand eliberarea caldurii si patrunderea aerului proaspat, astfel incât bebelusul sa se simta calm si confortabil.

Alaptarea - muselina poate ajuta in timpul alaptarii. Intr-o paturica/ scutec de muselina, bebelusii pot simti caldura mamei in timpul alaptarii. De asemenea, muselina permite o manevrare delicata a bebelusului si un mod foarte confortabil de a-l sustine în timpul hranirii.


Dupa masa, poate deveni prosopel/ batistuta pentru bebelus sau protectie pentru hainele mamei, in procesul de regurgitare.


Mami, stim ca poti imagina mai multe metode de a utiliza un articol de muselina decat noi, indiferent ca este paturica, scutec, prosopel, batistuta, protectie pentru regurgitare, baveta sau prosop!


Ar mai fi atat de multe de spus despre muselina...

In partea a 2-a, despre muselina din bumbac organic si certificarea GOTS.

In partea a 3-a, despre articolele Buva Boutique de muselina/ interlock din bumbac organic certificat GOTS

Stay tuned!


Cu drag,

Liliana D.


Imagini din arhiva personala si Unsplash

1.756 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page