top of page

Despre muselina, cu dragoste (2)

Actualizată în: 21 nov. 2021

Partea 2 din 3, despre bumbacul organic si Certificarea GOTS


Promisesem acum 2 saptamani o postare despre bumbacul organic.


Site-ul nostru cuprinde o sectiune de articole fabricate din bumbac organic: paturici, scutece, prosopele. protectii pentru regurgitare din muselina, dar si paturici din interlock.

Ni se cer adesea mai multe informatii despre bumbacul organic, dat fiind ca in ultimii ani a devenit din ce in ce mai prezent in alegerile tinerilor parinti, din dorinta de a oferi un inceput pur noului sosit in familie.


Asadar...


Bumbacul organic este bumbacul produs si certificat conform standardelor agricole organice. Productia sa sustine sanatatea solurilor, ecosistemelor si oamenilor prin utilizarea proceselor naturale. Cultivarea bumbacului organic nu permite utilizarea substantelor chimice toxice sau a GMO (organisme modificate genetic). In schimb, combina traditia, inovatia si stiinta pentru a beneficia de mediul comun si pentru a promova o calitate buna a vietii pentru toti cei implicati.


Curiozitati despre bumbac

In ultimii ani, productia globala de bumbac organic a cunoscut o crestere accentuata. Aceasta crestere provine în cea mai mare parte din China, alimentata de cererea crescanda din sectorul textil intern. Alte tari care au contribuit semnificativ la crestere includ Tanzania, Uganda, Benin, Turcia si SUA.

In total 18 tari produc bumbac organic (cele mai mari culturi fiind produse in China, India, SUA, Turcia, Pakinstan, Brazilia, Thailanda, Peru, Israel. In Africa, 7 tari sunt producatoare de bumbac organic!)

Ca detaliu, peste 80% din terenurile cultivate cu bumbac - în conversie spre bio - se afla în India, restul provenind în principal din Pakistan, China, Tanzania si Turcia.


3 lucruri despre bumbacul organic


-> Reduce amprenta asupra mediului

La cultivarea bumbacului organic nu se folosesc substante chimice toxice. Cultivarea sa nu dauneaza solului, are un impact mai mic asupra aerului si foloseste 88% mai putina apa si 62% mai putina energie.

-> Promoveaza munca sigura si mijloace de trai mai bune

Cultivarea bumbacului organic contribuie la o viata in siguranta a fermierilor - nu sunt expusi substantelor chimice toxice in câmp, iar munca lor este remunerata decent.


-> Reprezinta un model pentru viitor

Pâna în 2025, doua treimi din populatia lumii s-ar putea confrunta cu deficit de apa. Bumbacul organic este alimentat cu ploaie de 80%, ceea ce reduce presiunea asupra surselor locale de apa. Lipsa substantelor chimice înseamna, de asemenea ca apa este mai curata si mai sigura.

Certificarea GOTS

GOTS logo

Standardul Global pentru Textile Organice (GOTS) este recunoscut drept standardul mondial de prelucrare a textilelor fabricate din fibre organice. Scopul standardului este de a defini cerinte recunoscute la nivel mondial care sa asigure statutul organic al materialelor textile, de la recoltarea materiilor prime, trecand prin fabricarea responsabila din punct de vedere ecologic si social pana la etichetare, pentru a oferi o asigurare credibila consumatorului final.

Organizatia GOTS este alcatuita din patru organizatii membre de renume si anume OTA (SUA), IVN (Germania), Soil Association (Marea Britanie) si JOCA (Japonia), care contribuie împreuna cu alte organizatii si parti internationale suplimentare la expertiza in agricultura ecologica si prelucrarea textila responsabila ecologic si social.

Standardul acopera prelucrarea, fabricarea, ambalarea, etichetarea, comercializarea si distributia tuturor textilelor fabricate din cel putin 70% fibre naturale organice certificate. Produsele finale pot include, dar nu se limiteaza la produse din fibre, fire, tesaturi, haine si textile.


Standardul prevede o subdiviziune în doua clase de etichete:

Eticheta 1: „organic”

≥ 95% fibre organice certificate, ≤ 5% fibre naturale sau sintetice non-organice

Eticheta 2: „produs cu X% organic”

≥ 70% fibre organice certificate, ≤ 30% fibre neorganice, dar maximum 10% fibre sintetice


Articolele noastre dn muselina si interlock aflate in sectiunea Organic sunt fabricate din bumbac organic cu eticheta 1 - potrivit producatorului, continutul de bumbac organic din materia prima este de 100%.


Licenta sa este in vigoare pana pe 08.03.2021 (se emite/reinnoieste anual); producatorul are competente in domeniile de operare: tesere, fabricare, vopsire, imprimare, export.


Toate articolele noastre din bumbac organic sunt imprimate cu cerneluri de inalta calitate, pe baza de apa, fara compusi chimici toxici (hidrocarburi, solventi, plastifianti, ftalati) si nu contravin normelor etice si de mediu.


Ar mai fi atat de multe de spus despre bumbacul organic...

In partea a 3-a, despre articolele Buva Boutique de muselina/ interlock din bumbac organic certificat GOTS

Stay tuned!


Cu drag,

Liliana D.


665 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Commentaires


bottom of page